3. april 2012

Øv!



Jeg har kæmpet en hård kamp, for at få billedkunst som mit afsluttende linjefag på læreruddannelsen.
Først fik jeg at vide, mit eget seminarie (Haderlsev) ikke oprettede linjefaget. Så fik jeg efter meget diskussion lov til at tage faget på Esbjerg seminarie, og alt var godt. Dog kun indtil i fredags, hvor jeg fik at vide at Esbjerg heller ikke opretter linjefaget. God påske til mig...
Det betyder at de to seminarier, der uddanner lærere til hele Sønderjylland, ikke uddanner en eneste billedkunstlærer til næste år. Det er ikke en gang det eneste kreative fag der er skåret væk. Materielt design, som jeg har nu, og hjemmekundskab bliver heller ikke oprettet.
Jeg synes der tegner sig et trist billed af vores folkeskole, når de kreative fag nu bliver taget så lidt seriøse, at der ikke en gang bliver uddannet lærere, der kan varetage undervisningen. 
Vi ender med en generation af børn, der har mistet al deres fantasi og kreativitet, fordi folkeskolen har drænet den ud af dem. Samtidigt bliver de mødt med forventninger fra erhvervslivet, om at de skal være nytænkende og innovative. Innovation er jo det alle siger, vi skal leve af i fremtiden. Måske ved folk ikke at innovation kræver fantasi og kreativitet? Noget de boglige fag ikke kan nå at give plads til i deres undervisning, fordi de er pressede af pisa tests og nedskæringer i undervisningstimer.
Samtidigt forstår jeg ikke, hvordan det kan tjene nogen at kommende lærere, må vælge linjefag de ikke brænder for, pga. nedskæringer. Hvad er det så for nogle lærere vi får ud af det?
Man siger til mig, at jeg ikke skal være trist. Jeg skal jo nok få billedkunst alligevel, når jeg kommer ud.
Jo tak, det skal jeg nok, men jeg får jo langt fra den faglighed, som jeg enormt gerne ville have tilført faget.
Jeg vil bare ikke gå på kompromis. Jeg vil være den bedste lærer jeg overhovedet kan blive, og det bliver jeg kun, hvis jeg brænder for de fag jeg skal undervise i.
Jeg forsøger nu derfor Jellinge seminar og håber på at de kan tilbyde mig linjefaget. Jeg er heldig at jeg har den mulighed, for mange af mine studiekammerater, har måttet opgive og affinde sig med at vælge et linjefag de ikke brænder for. 

Jeg synes, det er øv! Ja faktisk rigtigt træls!  

Og dette indlæg hjælper selvfølgelig ikke noget, men i det mindste fik jeg luft for min skuffelse, vrede og sorg.

14 kommentarer:

  1. Jeg kan kun være enig i, at det er meget trist!

    På "min" skole har vi linjer i udskolingen, for for første gang bliver der tilbudt en kreativ linje, som jeg og en kollega vil stå for - nu håber vi, at den bliver til noget, så eleverne har bare at sætte kryds ved os.
    Jeg synes faktisk, at en del af mine kolleger er mindre kreative... nogle af dem står helt af, når det er noget med, at man ikke bare skal undervise "som man plejer". Jeg ser det som et tegn på, at der mangler kreativitet i de enkelte fag.
    Vi mangler altså at få vores elever til at tænke "ud af boksen", og hvis vi som lærere ikke kan det, hvordan skal de så lære det?

    SvarSlet
    Svar
    1. Helt sikkert! Kreativitet burde være en del af alle fag i skolen. Jeg forstår dog også godt, at man ikke føler at man kan nå det. Der er skåret helt ind til benet alle steder. Det er også derfor jeg synes, det er så skidt, hvis de kreative fag forsvinder. Eleverne får en kæmpe udfordring bagefter. Lyder spændende med et krea-valghold. Håber de melder sig til det. Desværre er holdningen hos mange forældre, jo også at at kreativitet er spild af tid. Det påvirker jo også børnene og måske deres valg af valgfag. Det er en kamp, men en vigtig en at tage!

      Slet
    2. Det er en ufattelig trist udvikling!

      Innovation og kreativitet hænger tæt, tæt sammen, og lærer de kære børn ikke at blive kreative, kommer det til at se sort ud i fremtiden!

      Der er skåret helt ind til benet på skolerne - jeg vil dog mene, at der også er skåret i benet efterhånden. På "min" skole har vi fx ikke penge til at få repareret symaskinerne og redskaberne i sløjd. Det betyder for håndarbejdes vedkommende, at der er 5 maskiner til 25 børn!

      Slet
    3. Nej de kan da ikke blive ved med at skære. Jeg tror nu heller ikke på at krisen fortsætter resten af mit liv. Der har jo alle dage været op og ned ture.

      Slet
  2. Jeg er helt enig med dig, det er trist! Som billedkunstlærer føler jeg med dig.

    Men når det så er sagt må jeg også sige, at det ikke er et fag du kan få job på. Og som tiderne ser ud, er det en god ide at tænke praktisk, når du alligevel ikke kan få det du vil have. Da jeg skulle vælge linjefag, havde jeg udsigt til at kunne vælge og vrage mellem Jobs. Det er slut. Jeg var dog heldig og fik et job. Men blev jeg færdig nu eller skulle starte med at læse nu, så havde jeg valgt tysk.

    Men jeg ønsker nu alligevel for dig, at du får billedkunst.

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er rigtig mange som tænker som dig Jenny. Det er jo også derfor fagene ikke bliver oprettet. Problemet er bare, at stillingerne med billedkunst, dansk og håndarbejde er der jo også. Der er længere imellem dem, end tysklærerne eller fysiklærerne, men de er der. Hvis jeg nu havde valgt praktisk, så kunne jeg stå som færdiguddannet og se drømmejobbet gå til en anden, der turde satse på de linjefag jeg ikke turde gå efter. Så kan jeg se mig selv blive en bitter og rigtig dårlig lærer. Måske ville det endda ende med at jeg gik ned med stress, fordi jeg simpelthen ikke var dygtig nok. Jeg tror ikke på, der bliver ved med at være krise. Der skal nok blive jobs igen, og så er det røv og nøgler, at stå med en uddannelse man egentlig ikke brænder for, men ikke kan lave om, fordi nu er det for sent. Der er altså stadig et rigtig rigtig langt liv der skal leves når man kun er 25år.

      Slet
  3. Hej...det er en rigtig trist udvikling,sørgeligt..
    Kan så sige at det er heller ikke rart at have et liniefag man brænder for og så er der ikke råd til materialer til timerne....
    Der er rigtig mange der har billedkunst, men ikke så mange der har fysik/kemi og matematik, så det er dem der kan få jobs, selv om det er trist og sørgeligt nu vil det også være det når man så ikke kan bruges efterfølgende..
    Ikke så trøstene ved jeg godt, men realistisk..
    Knus herfra...

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tror bare ikke på, at der aldrig bliver brug for dig. Der er jobs til de andre linjefag også, der er bare længere mellem dem. Lige nu, er det jo heller ikke fordi du er sikret job, bare fordi du har tysk eller fysik/kemi. Det kan godt være, der vil være nogle hårde år, hvor jeg skal arbejde som vikar, og måske endda med noget andet end lærergerningen. Men hvis jeg virkelig vil det, skal jeg også nok få drømmejobbet på et tidspunkt. Jeg er tilgengæld også villig til at køre rigtig langt efter det.

      Slet
    2. Tror også at der er job og få, der er bare ikke penge i folkeskolen lige nu....men hvem siger det skal være der!
      Du kan komme til Odense der tror jeg de har billedkunst stadig væk...men man skal kæmpe for det man brænder for og jeg kan godt forstå at du er træt af det og ærgerligt at der i besparelserne ikke er plads til de kreative og bløde fag...så kæmp for det, og du er super dygtig så tror at det lykkedes..knus

      Slet
  4. Åh, nej...har de skåret billedkunst væk!!
    Føler med dig, virkelig træls. Men godt at du kæmper og prøver andre steder. Ønsker dig held og lykke.
    Hvornår var det du skulle til eksamen i det der smykke du skrev om sidst engang?

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Alice. Det skal jeg i starten af Juni :-)

      Slet
  5. Det stinker langt væk. Synes de burde udbyde de skriver de kan tilbyde, ellers tilbyder de dem jo ikke rigtigt. om der så kun er 1 elev! Nå men ved godt det ikke godt det ikke holder i virkeligheden.
    Men ved ikke om der er mulighed for at få ekstra transport tilskud hvis du skal have længere transport for at deltage i dit fag. Hvis nu du skulle pendle fra Haderslev til Århus, (kan næsten ikke forestille mig de ikke opretter i Århus, der er mange studerende.)
    Man får klart det bedste ud af at vælge med hjertet i det lange løb. Det er ikke rart at stå bagefter med noget man valgte for at være helt sikker på arbejde (egen erfaring, der var ALTID arbejde til regnskabsmedarbejdere. Nu er rigtig mange af stillingerne besat af tidligere bankansatte. Og det er MEGET svært at få arbejde. Dog ser det ud til at lysne nu.)
    Kunne jeg gå tilbage og vælge om havde jeg måske holdt et års pause med at læse/uddanne mig, og have valgt med hjertet. Så kunne man idet mindste BRÆNDE for jobsøgningen. I stedet for kun at tænke det er et arbejde der skal betale regningen. Som man slæber sig igennem, dag ud og dag ind. Jeg kommer til samtaler men på trods af et imponerende CV, og gode test resultater (bl.a. 2 gange hvor jeg har fået at vide jeg var nr. 1 blandt de udvalgte).

    Tænker måske er jobmulighederne lidt mere spredte, men kan man vise at man virkelig brænder og vil noget. Det skinner igennem ansøgningerne på en måde man ikke kan "fake" uanset hvor mange coaches og dygtige rådgivere der hjælper en. Det er ildsjælene der bliver de bedste lærere, og det er dem der kommer til samtale og bliver valgt.

    Håber det lykkes for dig at få billedkunst, om du så skal kører mellem flere skoler, eller have et job ved siden af.

    SvarSlet
  6. Øv, øv, øv! Håber det lykkes dig at få faget i Jelling!

    SvarSlet