7. august 2012

Sådan tager du gode billeder!

Nogle har måske læst denne artikel før. Den er nemlig oprindeligt skrevet til Amio. Det er dog længe siden, og jeg har aldrig taget emnet op her på bloggen. Så her kommer gode råd til at tage billeder af små produkter. Selvfølgelig mest henvendt til smykker, men rådene kan nu bruges til mange andre ting også. 

 

 De fleste fotovejledninger vil fortælle dig, at du skal vælge en ensfarvet neutral baggrund til at tage billeder af dine produkter. Det er ikke, fordi jeg er direkte uenig i dette. Når man skal vælge baggrund til sine billeder, gælder det om at vide, hvad man gerne vil signalere.En hvid eller sort baggrund kan hurtig blive lidt kedelig, og man falder hurtigt i med alle de andre lignende produkter. Derfor kan det være en god ide at bruge en anderledes og sjov baggrund for at fange kundernes opmærksomhed. 

Sælger man sine ting på Amio, er det samtidigt ret vigtigt at blive opdaget i "regnbue" funktionen. Computeren søger efter billeder der indeholder et vist antal pixels, med netop den farve der søges på. Når du har hvid baggrund, optager farven hvid alt for mange pixels. Derfor vil en farvet baggrund hjælpe. Du behøver ikke farvede baggrunde til alle dine billeder, men sørg for du har nogle stykker der kommer frem i regnbuen, det giver blikfang, og får folk ind i din butik. For at du nemt kan blive opdaget skal man helst ikke være nødt til at søge på mere end to farver, før dit billede kommer. 


Et eksempel fra min shop, så kommer dette billede frem i regnbuen, når man søger på den næst lyseste grønne:

Billede

 

 

Det næste bilede, derimod, kommer først frem efter at man har valgt 4 farver i en helt bestemt kombination. Det er derfor ikke sandsynligt at ret mange finder armbåndet ved hjælp af regnbuen.

Billede 


Baggrunden er altså super vigtig. Men at komme med i regnbuen er kun en årsag til dette. Baggrunden må ikke stjæle opmærksomheden fra produktet, men skal derimod fremhæve det. Samtidigt kan baggrunden være med at skabe en bestemt stemning i billedet. 


Forskellige mønsterark som Danagonia bruger til at skabe spændende baggrunde til sine unikke smykke-billeder

Men allerførst så er der nogle basis-ting, der skal være på plads, inden vi går i gang med at fotografere.

Det er ikke ligegyldigt, hvilket kamera du har. Du behøver ikke et 5000 kr dyrt spejlrefleks kamera for at tage gode billeder. Et digitalt kamera med en nogenlunde god opløsning kan gøre det.

Det vigtigste er, at du indstiller dit kamera rigtigt. På de fleste kameraer vil der være en funktion der hedder macro, og den er altid afbilledet med en blomst. Når macroen er slået til, kommer der en lille firkant frem, hvis du holder knappen nede, der udløser billedet. Du skal ikke trykke knappen hårdt ned, så den tager billedet, men kun trykke let. Den lille firkant du nu ser, skal være grøn. Og indeni den grønne firkant skal det, du gerne vil have bliver mest tydeligt, befinde sig.

Når du trykker på udløsningsknappen, vil dit billede blive skrapt og detaljerne være meget mere tydelige. Hvis din firkant bliver ved med at være rød, så prøv at finde et sted med mere lys og prøv at stille dig i andre vinkler. Når det nu er sagt, så er det dog ikke løgn at et spejlreflekskamera giver bedre billeder. Jeg har selv et Canon EOS 450D, som jeg også har investeret i et macro objektiv til. Det giver bedre billeder, og man behøver ikke nær så meget lys.


Et smukt smykke fra Danagonia på en smuk baggrund
 

Jeg tager altid mine billeder i dagslys, nær et vindue eller ude i det fri. Du kan også lave din egen lys kasse, men farverne kan tit blive lidt anderledes end i virkeligheden, og tager du billeder af større ting, så kan det være svært at lave en stor nok lyskasse.

Det er bedst at tage billeder tidligt på dagen, så solen ikke står direkte ned og skaber skygger på billedet. Prøv forskellige steder i dit hus og forskellige tidspunkter af døgnet, til du har fundet det helt rigtige lys til dine billeder. Et smukt smykke fra Danagonia fotograferet med en spændende baggrund
 

Tilbage til baggrundene. Jeg bruger papir fra scrapbooking til mine baggrunde. Har du større produkter, så prøv dig frem. Måske har du et super flot trægulv, en sandstrand eller måske bare et blomsterbed, som ville gøre sig godt.

Start med at beslutte hvad du gerne vil symbolisere i din butik. Vælg et tema og prøv at holde dine baggrunde til det tema. Skal det være romantisk med blomster og lyserøde farver? Eller råt og mørkt? Retro? Eventyrligt? Eller noget helt tredje.

Tænk også over årstiderne. Er det sommer, falder kunderne ofte for lysere farver end om vinteren, og du kan faktisk ændre "sæsonen" en del for dit produkt ved at vælge den rigtige baggrund.

Halskæden herunder er egentlig rimelig julet i farverne. Den er mørkegrøn, med hvid og formet som et hjerte, så umiddelbart ville det være let at markedsføre den som et juleprodukt. Men jeg lavede hjertet i juli måned, og ønskede derfor ikke at det blev set som et juleprodukt. 


Billeders baggrund kan skal spændende udtryk for det produkt, der er fotograferet   

Første billede har jeg valgt en brun baggrund med blade, for at give indtryk af at smykket tilhører efteråret. 
Billeders baggrund kan skal spændende udtryk for det produkt, der er fotograferet

Næste billede har jeg valgt en lys og romantisk baggrund som ville gøre sig godt til sommer/forår. Nu kan du allerede se, hvor stor forskel baggrunden gør. Billeders baggrund kan skal spændende udtryk for det produkt, der er fotograferet

Til sidst en rigtig julebaggrund for virkelig at understrege årstiden.

En anden god måde at bruge baggrund er at vælge den farve man gerne vil fokusere på som baggrund. Her har jeg valgt en grøn baggrund. Det vil gøre, at hjertets grønne farve står langt tydeligere frem.Og husk, det er ikke nok at tage et billede, tag gerne 50 eller flere og leg med vikler og baggrunde. Det tager tid at få det perfekte billede, men når det er der, vil det også gøre en forskel for dine salg.

1 kommentar: